Free cookie consent management tool by TermsFeed

Cum alegem o paletă de culori pornind de la logo

paleta culori logo
Twillo - Agenție Full Service. Online Marketing, Design și Branding.

Alegerea unei palete de culori pentru un brand nu este doar o decizie estetică, ci una strategică, care poate influența percepția și succesul unei afaceri. Pornind de la logo, un element central al identității vizuale a brandului, culorile trebuie să fie alese cu grijă pentru a crea o armonie vizuală și a transmite mesajele corecte publicului țintă.

De exemplu, dacă logo-ul are o culoare dominantă de albastru, se poate opta pentru o paletă de culori reci, cu nuanțe de albastru, gri și alb.

O altă opțiune ar fi să se utilizeze o paletă de culori complementare, care folosește culori care se completează reciproc. Acest lucru poate fi realizat prin utilizarea unui cerc cromatic, care ajută la identificarea culorilor complementare și a celor care se armonizează.

Psihologia Culorilor

Psihologia culorilor joacă un rol esențial în modul în care sunt percepute brandurile. Fiecare culoare evocă anumite emoții și asocieri, influențând modul în care clienții interacționează cu brandul. 

De exemplu, albastrul este adesea asociat cu încrederea și profesionalismul, în timp ce roșul poate evoca pasiune și energie. Este important să alegeți culorile care reflectă valorile și personalitatea brandului dumneavoastră.

Este important să luăm în considerare și publicul țintă al companiei. Anumite culori pot fi asociate cu anumite emoții și să fie mai potrivite pentru anumite industrii sau grupuri de vârstă. De exemplu, culorile calde și vii precum roșu sau portocaliu pot fi mai atractive pentru tineri, în timp ce culorile mai sobre și elegante precum gri sau bleumarin pot fi mai potrivite pentru companii de lux sau pentru un public mai matur.

branding paleta de culori

Coerența vizuală

O paletă de culori bine aleasă asigură coerența vizuală a tuturor materialelor de marketing, de la site-ul web și materialele tipărite, până la postările pe rețelele sociale. Coerența vizuală ajută la crearea unei identități de brand puternice și recunoscute, facilitând identificarea și memorabilitatea brandului de către consumatori.

Alegerea culorilor suport

Pe lângă culorile principale ale logo-ului, este important să alegeți și culorile de suport care să completeze și să evidențieze culorile principale. Acestea pot fi utilizate pentru elemente de design secundare, cum ar fi fundalurile, butoanele și textele.

Este esențial să se creeze un echilibru între culorile principale și cele de suport pentru a asigura o estetică plăcută și o experiență vizuală armonioasă.

Testarea și ajustarea paletei de culori

Odată ce ați ales o paletă de culori, este important să o testați în diverse contexte pentru a vă asigura că funcționează bine în toate mediile de utilizare. Testarea poate include verificarea vizibilității și lizibilității culorilor pe ecrane diferite, tipărirea materialelor și evaluarea reacțiilor publicului țintă. 

De asemenea trebuie să aveți în vedere transpunerea acesteia în diverse medii și spații de culoare precum LAB, CMYK sau RGB.

Pe baza feedback-ului, paleta de culori poate fi ajustată pentru a optimiza impactul vizual și eficiența comunicării brandului.

Studii de caz și exemple de succes

Privind la exemplele de succes ale altor branduri, putem învăța cum o paletă de culori bine aleasă contribuie la crearea unei identități de brand puternice, indiferent că este vorba de o paletă de culori mai redusă ca număr sau mai extinsă.

De exemplu, branduri precum Coca-Cola, Apple sau Samsung au palete de culori distinctive care sunt imediat recunoscute și asociate cu valorile și produsele lor. 

Aceste studii de caz oferă perspective valoroase asupra importanței și impactului strategic al alegerii culorilor.

În concluzie ....

Alegerea unei palete de culori pornind de la logo este un proces complex și esențial pentru succesul vizual și strategic al unui brand.

Culorile nu doar că adaugă atractivitate estetică, ci și comunică valori, creează coerență vizuală și influențează percepțiile clienților.

Prin înțelegerea psihologiei culorilor, asigurarea coerenței vizuale, alegerea culorilor de suport adecvate și testarea atentă, brandurile pot crea identități vizuale puternice și memorabile, care să rezoneze profund cu publicul lor țintă.