Ce este un brand book și cum poate fi folosit?

brand book
Agenție Full Service Marketing, Design & Branding

Descoperiți în acest articol, pe scurt, ce este un brand book și cum poate acesta să fie folosită în folosul business-ului dvs ca și instrument de marketing prin uniformizarea și consolidarea imaginii de brand.

Într-o piață competitivă, un brand puternic este esențial pentru succesul afacerii. Un manual de identitate este instrumentul cheie care asigură coerența vizuală și comunicativă a brandului, consolidându-i astfel imaginea și valoarea pe termen lung.

Importanța unui brand book

Brand Book-ul, cunoscut și sub numele de manualul de identitate, detaliază toate elementele vizuale și directivele de utilizare ale acestora, oferind o structură clară și coerentă pentru comunicarea vizuală a brandului. Acest document este esențial pentru a menține consistența în toate materialele de marketing și comunicare, indiferent dacă sunt realizate intern sau de către agenți externi. 

Elemente cheie ale Brand Book-ului

Fiecare brand book trebuie să fie capabil să identifice o poziție unică a mărcii în raport cu alte branduri. Un manual de identitate bine structurat include următoarele elemente esențiale:

Logo-ul și utilizarea sa

Logo Design

Într-un manual de identitate va trebui să avem instrucțiuni detaliate privind dimensiunile, poziționarea și variantele logo-ului.

Brand book-ul va conține elemente tehnice legate de distanța minimă față de alte elemente grafice la care se amplasează un logo, elementele de cromatică ale acestuia, atât în policromie, cât și monocrom, cel puțin codurile de culoare CMYK și RGB și seturile de reguli de poziționare corectă pe fundaluri, materiale în contrast cu exemple de poziționări sau utilizări incorecte ale acestuia.

De asemenea este important să existe la nivelul manualului de identitate reguli de comarcare în prezența altor logo-uri.

Paleta de culori

Un brand book va avea cel puțin o paletă de culori principală, definită în mai multe spații de culoare (RGB, CMYK, LAB sau Pantone) și reguli de utilizare a paletei cromatice în raport cu diferite materiale sau contexte media.

În multe situații un brand book va conține exemple concrete de utilizare a paletei cromatice și exemple de aplicare greșită a acesteia, pentru a evita pierderea coerenței cromatice.

De asemenea trebuie să existe și reguli despre specificarea codurilor de culoare pentru utilizare digitală și print  fără echivoc.

Tipografie / Fonturi

Orice brand book are cel puțin un capitol dedicat modului de utilizare al fonturilor, incluzând stilurile și mărimile recomandate.

Dar lucrurile nu sunt doar orientative, brand book-ul va avea efectiv inserate și definite fonturile principale, secundare, stilurile acceptate ale acestora și un set de reguli legate de recomandarări în ceea ce privește spațierea textelor la nivel de paragraf sau cuvinte.

De asemenea poate fi realizată o abordare stilistică a tipurilor de fonturi secundare permise, de tipul serif sau sans serif. Ne vom întâlni în acest capitol cu multe elemente tehnice de tipul ascendente, descendende, line height, cap height, etc. 

Imagistică și elemente grafice

Vom regăsi în această zona a brand book-ului directive pentru utilizarea fotografiilor, ilustrațiilor și iconografiei. Nu sunt doar sfaturi, aceste elemente trebuie corelate cu cromatica și cu stilul general al celorlate elemente grafice, de așa natură încît să fie menținută unitatea stilistică a brand-ului.

La nivel de detaliu trebuie să găsim reguli de ghidare pentru stilurile de fotografii acceptate, despre tipul de ilustrații folosite (Flat, 2.5 D, etc) și despre tipurile de iconuri, ca si stilistică, construite pentru web sau aplicații mobile: iconuri flat, iconuri outline, iconuri cu gradient de culoare, etc.

Tonul și vocea brandului

Un brand book bine construit va avea de asemenea și orientări privind modul de adresare și stilul de comunicare, asigurând coerență în toate mesajele.

Din acest punct de vedere există bineînțeles și un design al felului în care un brand verbalizează sau își construiește mesajele adresate clienților. De la lucrurile cele mai simple, ca adresarea la persoana întâi sau la persoana a doua cu pronumele de politețe,  până la alte elemente stilistice în jurul cărora trebuie construită comunicarea, veți regăsi în brand book reguli care să vă ghideze în aceste procese de construcție a mesajului cu scopul de a menține un ton uniform al brandului în toate materialele.

Branding

Beneficiile implementării unui Brand Book

Implementarea unui manual de identitate aduce numeroase beneficii afacerii dumneavoastră:

1. Consistență vizuală: vă asigurați astfel că toate materialele vizuale sunt uniforme, ceea ce întărește recunoașterea și încrederea în brand.

2. Profesionalism: un brand coerent și bine definit este perceput ca fiind mai profesional și de încredere.

3. Eficiență: ghidurile clare reduc timpul și efortul necesar pentru crearea de noi materiale, facilitând colaborarea cu designeri și agenții externe.

4. Protecția brandului: reglementările stricte privind utilizarea elementelor de brand previn utilizările incorecte care ar putea deteriora imaginea companiei și uniformizează felul în care business-ul este transmis ca imagine către clienți sau în piață

Crearea unui Brand Book cu Twillo

La Twillo, suntem hotărâți să vă ajutăm să obțineți o identitate de brand puternică și să vă ghidăm prin fiecare etapă a procesului, de la definirea elementelor vizuale la redactarea unui manual de identitate cuprinzător. 

În concluzie ...

Investiția într-un manual de identitate este un pas esențial pentru creșterea și consolidarea afacerii dvs., asigurându-vă că fiecare interacțiune cu clienții și partenerii reflectă consistența și profesionalismul brandului dvs.